Ajánlott irodalom

Mesekönyvek a dackorszakra

“A dackorszak semmilyen nevelési hibára nem utal, természetes módon hozzátartozik a gyermek fejlődéséhez, aki ebben az életszakaszban különösen kíváncsi, kezdeményező, fel akarja fedezni a világot, meg akarja érteni annak működését. Önállósági törekvései kapcsán azonban számtalanszor ütközik korlátokba, vágyai jóval túlszárnyalják képességeit és lehetőségeit, ezért óhatatlanul megjelenik a frusztráció, és ennek a belső konfliktusnak a kivetülése a dac.

A legnehezebb pillanatokban gondoljunk úgy a dackorszakra, mint olyan időszakra amelynek során alapvetően fontos dolgot sajátít el a gyermek – hiszen a mesehős is jól példázza, hogy akaraterő nélkül nincs fejlődés! Ha sokszor el is bukik, ha többször „bele is hal” a próbatételekbe, mégse adja fel a küzdelmet, talpra áll. És tovább halad az útján. Az akaraterőt ugyanis nemcsak (sőt, nem is elsősorban) az egyszeri nagyszabású nekibuzdulások fejlesztik, hanem a sok apró lépés melletti hűséges kitartás.” (részlet a Mesepszichológia 2. részéből)

Tovább a teljes cikkre:

MiPszi könyvek
PSZICHOLÓGUS A CSALÁDBAN
A Mindennapi Pszichológia ősszel induló könyvsorozata!

SZÜLŐNEK LENNI JÓ!

Tartalom: A könyv 72 fontos nevelési kérdést tárgyal – a csecsemőkortól kezdve egészen a serdülőkorig, a felnőtté válás küszöbéig. Ízelítőül néhány: Miért fél a gyerek az idegenektől? Baj-e, ha képzeletbeli lényekkel beszélget? Megőrjít ez a gyerek – miért kérdezi állandóan, hogy ‘miért’? Mit lehet tenni, ha földre dobja magát a boltban? Miért van az, hogy utálja az iskolát vagy egész nap csak a számítógép előtt ül? Mire figyelmeztet, ha jó tanulóból hirtelen rossz tanulóvá válik?

Szerző: Dr. Tárnok Zsanett

Kiadás éve: 2014

 TITOKZATOS TESTI TÜNETEINK

„Ó, ennek biztosan lelki okai vannak!” – vágják rá sokan, ha bármiféle betegségről hallanak ismerőseik körében. A szomatizáció gondolata – vagyis az a nézet, hogy lelki tényezők képesek testi tüneteket kiváltani – manapság széles körben divatossá vált, ám a tekintetben már nagy a tájékozatlanság, miféle lelki tényezőkről és miféle tünetekről lehet itt szó. A kérdés-felelet formát követő kötet tudományos eredményekre alapozva, módszeresen áttekinti a pszichoszomatikus betegségek fajtáit, s az ezek hátterében meghúzódó lelki jellemzőket és történéseket. Többek között választ kapunk arra, jól tesszük-e, ha fokozottan figyeljük testünket, mi történik szervezetünkben, amikor stressznek vagyunk kitéve, illetve léteznek-e szomatizációra különösképpen hajlamos emberek. A kötet hasznos gyakorlati tanácsokat is nyújt, így könnyen lehet, hogy az Olvasó épp e könyvből kap majd segítséget ahhoz, hogy megszabaduljon makacs fejfájásától, hátfájásától, hasfájásától vagy a régóta kísértő fáradékonyságtól.

Szerző: Dr. Kökönyei Gyöngyi

 TE JÓL ALSZOL? 

Mi magunk vagyunk a könyv főszereplői, hiszen aligha van olyan ember, akinek magának vagy családtagjainak ne lett volna már alvással kapcsolatos gondja. Az alvás életünk egyharmadát kitölti, a másik kétharmadát pedig befolyásolja. Sokaknak álladó gondjai vannak vele, mégis csak nagyon kevesen gondolkoznak el azon, mit tehetnének az éjszakai felébredések ellen, meddig lehet és érdemes korlátozni a napi alvásidőt, vagy éppen milyen módon irányíthatjuk álmainkat. A könyv felteszi – és meg is válaszolja – azokat a kérdéseket, amelyek tisztázása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az alvás a regenerálódás és felfrissülés, ne pedig a problémák forrása legyen mindennapjainkban. A kötet rendkívül érdekes olvasmány, hiszen személyesen érintettek vagyunk benne – biztos, hogy senki nem fog elaludni rajta…

Szerző: Dr. Purebl György

http://www.mipszi.hu/mipszikonyvek

 Mint egy nagy vulkán forrok, és…mindjárt felrobbanok!

Gyerekek indulatkezelési problémáinak megoldása

Ismertető:
Gyakorlati kézikönyv szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek és pedagógusok számára a gyerekek indulatkezelési problémáinak megoldásához.
“… A kiskönyv megtanítja a felnőtteket, hogyan tanítsák meg gyermekeiket vagy a rájuk bízott kis méregzsákokat a helyes indulatkezelésre.
Önvizsgálattal kezd: milyen környezetet teremtünk köréjük, mi hogy kezeljük saját dühünket, csalódottságunkat vagy félelmeinket, amik agresszióhoz vezetnek.
Nem kell szakképzettség, mindössze a józan eszünk és a talpraesettségünk, hogy a leírt és bemutatott feladatokat, elgodolkoznivalókat, technikákat a magunkévá tegyük, és átadjuk a kisgyermeknek. A könyvecske olvasása közben bizony még az állunk is le-leesik olykor-olykor, annyira egyszerű vagy kézenfekvő néhány ötlet. …” /dr. Szolnoki Nikolett – gyermekpszichiáter/
Kiadás éve: 2013
Szerző(k): Whitehouse, É, Pudney, W.
Fordító(k): Martsa Z., Oláh S.
Kiadó: Geobook Hungary, Szentendre

Egy új világ építése – A megújulás forrásai a családban

Ismertető:
“A családi életről mint pszichoterapeuta kívánok írni, akinek az az egyoldalúsága, hogy a felmerülő problémák között mindig a megoldásokat, a pozitív lehetőségeket keresi. Lélekgyógyászati munkám során a családi életnek sok válsága, nyomorúsága mellett úgy tapasztaltam, hogy számos olyan értéke, pozitív lehetősége van, ami nem kap elég figyelmet. A családnak, mint a társadalom, a közösségi élet legkisebb egységének, alapmulekulájának is éppen úgy megvan a maga élettana, sőt patológiája is, mint az emberi testnek.
A családok új világai a világ megújulásának forrásai. Az új világ egyben az egyedi személyiségfejlődés, az individuáció általában legfontosabb területei is. A szülők az utódok személyiségének jelentős meghatározói, de az ő életüket is saját családjuk alakította, így a gyermekek egy-egy válaszformát képviselnek az ősökre is. Hogy hány gyerekemben élek tovább, hogy szellemiségem és a rá adott válaszok miként élnek tovább és vesznek részt a jövő világának alakításában, az az én felelősségem és méltóságom is.” (a Szerző)
Szerző: Süle Ferenc
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Kairosz Kiadó


Szuperdada – Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből?
Ismertető:
“A nevelés azt jelenti, hogy meleg szeretettel fordulsz a gyerek felé, ám határozott vagy, amikor arra van szüksége.”
“A televízióból is ismert Jo Frost (Segítség, szülő vagyok!) amolyan 21. századi Mary Poppins. Számára nem létezik kezelhetetlen lurkó, és reménytelen helyzet. Jól áttekinthető és bájos humorral megírt könyvében nemcsak a gyereknevelés alapelveit fejti ki, de a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokat ad a szülőknek. Az általa javasolt “technikai” fogások segítségével a hatalmi harccá fajuló evésmizériák, a figyelemfelhívó magatartászavarok vagy a krónikus alvásproblémák is sikerrel kezelhetők.”

Szerző: Jo Frost
Fordító: Karczag Judit
Kiadás éve: 2011

Kiadó: Park Könyvkiadó, Budapest

 


Szuperdada – Amit minden szülő tudni szeretne

 Ismertető:

” Jo Frost, a népszerű Szuperdada a legreménytelenebb helyzetekben is föltalálja magát. Nincs az a komisz kölyök, akit ne tudna megszelídíteni.
S a módszerei valóban működnek – erről hálás szülők leveleinek tömkelege tanúskodik. A Szuperdada 2. – Amit minden szülő tudni szeretne című könyvében Jo a leggyakrabban előforduló kérdésekre válaszol.

Mint például:

— Ötéves kislányom mindig is rossz evő volt, de az utóbbi időben kizárólag a sajtos tésztát hajlandó megenni. Bármi mást teszünk elé, visít. Kérlek, segíts!
— Mindkét gyerekem gond nélkül lefekszik, de hajnalra az ágyamban kötnek ki. Éljem túl valahogy ezt az átmeneti időszakot?
— A lefekvés nálunk kész rémálom. Órákba telik, míg a három kölykömet ágyba tudom dugni, a végére teljesen kikészülök. Mit csinálok rosszul?

És még további kérdések özöne az éjszakai bepisilésről, a fürdetésről, a testvérek közti féltékenységről, az önállóságról és egyebekről.

Könyve segít abban, hogy a gyereknevelés rémálomból valóban örömteli foglalatosság legyen.”

Szerző: Jo Frost
Fordító: Karczag Judit
Kiadás éve: 2011
Kiadó: Park Könyvkiadó, Budapest