Csoport

Pszichodráma

A gyermekpszichodráma egy önismereti, személyiségfejlesztő és terápiás célokra kifejlesztett csoportmódszer. Az órák során általában két felnőtt vezetésével 5-8 hasonló életkorú gyerek játszik együtt.

A módszer hatásmechanizmusát a gyerekek belső lelki tartalmainak, élményeinek és konfliktusainak rajzban, játékban, mesében, szerepben való megjelenítésén keresztül fejti ki. A közös játék, a megelevenített szerepek lehetőséget teremtenek a belső lelki tartalmak átélésére, cselekvés és szimbolizálás útján való kifejezésére, ezáltal a fejlődésre, a megoldásra. A mesékben, az egyes szerepekben a gyerekek saját konfliktusaikat jeleníthetik meg, a lejátszás segítségével a szimbolikusan megfogalmazott problémák megérthetővé, feldolgozhatóvá válnak. A csoport amellett, hogy ehhez a belső munkához biztonságos, támogató érzelmi közeget nyújt, egyben megteremti a másikhoz való kapcsolódás, a társas együttlét védett terét, valamint lehetőséget nyújt a különböző szerepek, helyzetek kipróbálására is.

Mi történik egy-egy foglalkozáson? Az órák a csoporttagok aktuális igényeinek, érzelmi állapotának megfelelően alakulnak. A gyerekek rajzolnak, rajzaikról mesélnek, meséket, történeteket találnak ki, és azokat el is játsszák. A játék után az abban megélt élményekről, érzésekről a gyerekek valamilyen irányított formában (szóban, rajzban, gesztusban stb) visszajeleznek.

Kiknek ajánljuk ezt a módszert?

 Ajánljuk mindazoknak a gyerekeknek, akiknek nehézségei vannak a csoporthoz való alkalmazkodásban.

–       nehezen nyílnak meg, hajlamosak a zárkózottságra, bátortalanok

–       nehezen válnak le a szüleikről

–       indulatossá válnak csoportos helyzetben

–       nehezen fogadják el a szabályokat

–       folyamatos figyelmet igényelnek

–       bizonytalanok szociális térben

–       kevés az önbizalmuk

–       inkább felnőttekkel, mint kortársakkal játszanak

 Ha általánosan akarjuk megfogalmazni, akkor a személyiség fejlesztése szempontjából minden 5 évnél nagyobb gyerekeknek, akiknek szükségük van egy olyan biztonságos térre, ahol érzelmeiket, feszültségeiket, konfliktusaikat megjeleníthetik.

Az órák heti rendszerességgel kerülnek megtartásra, időtartamuk kb. 60 perc. A csoportfoglalkozások megkezdése előtt egy alkalommal szükség van egy személyes találkozásra a szülővel és gyermekkel egyaránt, majd a csoportfolyamat lezárása után a szülővel egy értékelő megbeszélés is zajlik.

 

Az órák díjazása:

Csoportfoglalkozás: 2500 Ft/alkalom

Egyéni konzultáció: 2500 Ft/alkalom

Az órák időkerete: 10-12 alkalom, 60 perc/alkalom

 

Tanulási tréning 10 éves kortól

Ha úgy érzi, hogy gyermekének unalmas a tanulás,

Ha sokat tanul vele, mégsem elégedett az eredményeivel,

Ha többre lenne képes…

Ha aggódik a felső tagozat megnövekedett tananyagának önálló elsajátítása miatt…..

Háromnapos kurzusunkon gyermekét megismertetjük a hatékony és korszerű tanulási módszerekkel, gyakorlatokkal, praktikákkal.

A kiscsoportos (6 fő) foglalkozásokat gyakorlott pszichológus és szakképzett, tanulásmódszertanban jártas pedagógus vezeti.

 

Helyszín: Vízivárosi Rendelő

1027 Bp., Szász Károly utca 6. I/5.,

telefon: 794 17 78 (9-15 óra között) vagy 30/446 48 99.

 

 

A tanfolyam ára: 25 000 Ft, mely magában foglalja a nyári háromnapos kurzus és ősszel további két szinten tartó alkalom (2 x 3 óra) árát. Tízóraira gyümölcsöt és egy szomszédos étteremben ebédet biztosítunk.

Jelentkezés a megadott telefonszámokon vagy a vizivarosirendelo@gmail.com email címen.

 

Képességfejlesztés

  • Az iskolakezdéshez szükséges tanulási képességek felmérése
  • Iskolára felkészítő (grafomotoros, egyéb részképességek fejlesztése), személyiségfejlesztő foglalkozások óvodásoknak kiscsoportos formában
  • Iskolai tanulási problémák diagnosztizálása (olvasási, írási, számolási, figyelmi gondok), részképességek felmérése, ezek célzott fejlesztése, illetve megfelelő szakemberhez irányítása

Tanácsadás, segítségnyújtás szülőknek, a problémától függően akár otthoni tréning formájában.

Schmelhaus Edit

gyógypedagógus (fejlesztő)

06 20/ 432 4593  II. ker.

E-mail: smelsea@gmail.com